DESCRIERE ZONA

Rezervatia naturala Domogled Valea Cernei

La inceput a fost Rezervatia floristica si peisagistica Muntele Domogled - una dintre cele mai vechi din Romania - constituita in 1932 pe o suprafata de 900 ha in urma propunerii Academiei Romane - 1973 - de a se infinta un sistem de parcuri nationale .
Infintat practic in anul 1990 Parcul National Domogled - Valea Cernei este al doilea ca marime din tara ,unicul care inglobeaza un intreg bazin hidrografic si un singur masiv montan.
Cerna isi formeaza obirsile din unirea apelor unui izvor puternic care iese de sub Ciuceava Chicerii - Izbucul Cernei - cu apele piriului Cernisoara ale carui izvoare se afla la circa 10 km amonte sub Virful Patina , la altitudinea medie de 2 070 m . Izbucul Cernei este format din trei izvoare distincte care tasnesc din grohotisul Ogasului Chicerii din Ciucevele Chicerii si Ogasului Cald (849m).In aval de Izbucul Cernei , afluentii mari se afla exclusiv pe partea dreapta , prezentind lungimi medii cuprinse intre 8 si 10 km , iar cei de pe stinga fiind cu totul neinsemnati si atingind maximum 2 km lungime.
Image
logo-footer.png
©2024 izvoarecerna.ro. Toate drepturile rezervate.
Image